Share Jika Sayang Nenek Anda! Mengunyah Sirih Dan Pinang Risiko Hidap Kanser!

Kuala Lumpur: Tabiat memakan daun sirih dan buah pinang sebenarnya boleh mengundang bahaya sekali gus menyebabkan kanser mulut dan kerongkong.

Ketua Koordinator Pusat Kajian Sains Penagihan Universiti Malaya (UMCAS) Prof Madya Dr Amer Siddiq Amer Nordin yang mengakui perkara itu berkata, kandungan arekolin dalam sirih dan pinang boleh membuatkan seseorang ketagih.

“Seperti tembakau, nikotin yang terkandung di dalamnya adalah faktor ketagihan. Sama juga dengan sirih dan pinang yang mengandungi arekolin.

“Arekolin adalah alkaloid yang toksik dan bertindak sebagai agonis ke atas sistem saraf.

“Pengambilan yang berlebihan menjadi risiko kepada kanser dan sudah dikategorikan sebagai karsinogen (bahan yang membentuk kanser) kepada manusia,” katanya.

Menurutnya, penggunaan sirih dan pinang semakin meluas di rantau Asia Pasifik seperti India, Bangladesh, Myanmar, Sri Lanka, Taiwan, Kemboja dan Malaysia.

“Di Malaysia, terdapat 10.3 peratus pemakan sirih dan pinang. Daripada angka ini, pengguna teramai adalah daripada golongan wanita iaitu sekitar 32.1 peratus berbanding lelaki, 10.3 peratus.

“Apa yang membimbangkan, kajian di India membuktikan semua kes kanser mulut berlaku dalam kalangan mereka yang makan sirih dan pinang,” katanya.

Beliau yang juga Pakar Psikiatri dan Pakar Berhenti Merokok di Pusat Pakar Universiti Malaya berkata, risiko mendapat kanser mulut akibat mengambil sirih dan pinang lebih tinggi berbanding pengguna tembakau.

“Dianggarkan risiko keputihan di bahagian pipi dalam (oral lichen planus) terjadi 15.8 kali kerana makan sirih dan pinang manakala kebonjolan (nodular leukoplakia) adalah 3,243.1 kali.

“Ini semua adalah punca atau faktor pada peringkat awal untuk seseorang mendapat kanser mulut,” katanya.

Katanya, tabiat memakan daun sirih dan buah pinang juga dik4itkan dengan kesan kesihatan kepada jantung, saraf, perut atau usus, pernafasan dan sistem reproduktif.

Artikel Berkaitan   Kenapa Perlu Minum Air Sejurus Bangun Pagi?

“Bagi pengguna tembakau, konsep dan model menerangkan proses karsinogen didokumentasikan dengan baik bagi mengelakkan masalah kesihatan lain.

“Namun, bagi pemakan sirih dan pinang, model atau konsep sama tidak dibangunkan sehingga mereka tidak tahu kesan yang akan diperoleh,” katanya – Harian Metro

Manfaat Daun Sirih, Hilangkan Bau Tak Sedap Miss V hingga Keputihan

SUDAH sejak lama daun sirih dijadikan sebagai obat tradisional karena memiliki banyak manfaat bagi kesehatan. Salah satunya untuk kesehatan organ intim pada wanita. Daun sirih yang mengandung zat antiseptik, antijamur dan antibakteri, bisa membunuh kuman dan bakteri yang menyebabkan keputihan dan menghilangkan bau pada organ kewanitaan Anda. Berikut sederet manfaat daun sirih untuk wanita,

Mengobati keputihan

Daun sirih sangat baik untuk mengobati keputihan dengan cara merebus 7-10 lembar daun sirih, kemudian bilaskan ke organ kewanitaan dengan air rebusan yang sudah dingin.

Menghilangkan bau tidak sedap

Untuk mengatasi bau tak sedap cukup mudah. Anda siapkan 10 lembar daun sirih, rebus sampai matang, setelah itu anda basuh organ intim anda sebanyak 2 kali sehari dengan air rebusan daun sirih yang sudah dingin.

Mengencangkan otot kewanitaan

Bagi wanita yang sudah memiliki suami, kekenyalan otot organ intim akan cenderung berkurang. Untuk mengembalikan kekencangan otot seperti masa muda dulu, wanita dapat menggunakan obat alami dari daun sirih.

Menghilangkan gatal-gatal pada organ kewanitaan

Daun sirih bermanfaat menghilangkan dan mengurangi rasa gatal pada organ kewanitaan karena sifat antiseptik dan antijamur yang dimilikinya. Gatal-gatal dapat disebabkan oleh bakteri, kelembaban, jamur.

Memperlancar haid

Bagi wanita yang menstruasinya tidak teratur, dapat menggunakan daun sirih untuk memperlancarnya ini karena kandungan tanin yang ada pada daun sirih.

Artikel Berkaitan   Minumlah Air Rebusan Ini Khasiatnya Mampu Kawal Bacaan Kencing Manis Dan Juga Kolesterol Dalam Badan Anda...

Membersihkan organ intim

Bila biasanya membersihkan organ kewanitaan menggunakan sabun maka itu akan mematikan bakteri baik. Sebaik gunakan air daun sirih yang akan mempertahankan bakteri baik dan memberantas bakteri jahat.

Mengatasi iritasi

Daun sirih juga bermanfaat untuk menyembuhkan iritasi vagina. Ini karenakan kandungan antiseptik dan oksidan di daun sirih.

Mengontrol debit keputihan

Mengendalikan lendir yang berlebih juga dapat menggunakan daun sirih. Ada wanita yang mensekresi lendir secara berlebihan yang dapat menimbulkan munculnya jamur, kelembaban, dan tentu menyebabkan ketiknyamanan.

Semoga bermanfaat. jangan lupa share.