Suami, Kasar Mana Pun Anda, Temanlah Isteri Anda Bila Demam, Penawar Demam Ada Pada Anda..

Dalam kesibukan menguruskan hal rumah tangga, kadang-kadang memberi kesan kepada kesihatan isteri. Demam adalah perkara biasa. Bila seorang isteri dan ibu ni demam, boleh ‘melumpuhkan’ keseluruhan keluarga. Sebab itu, isteri tak suka demam lama-lama. Kasihan pada suami dan anak-anak.

Di dalam perkongsian Ustaz Abu Hurairah Asifa, beliau ada berkongsi tentang bagaimana seorang suami boleh membantu untuk meredakan demam si isteri.

Isteri Demam, Suami Jaga

Jika isteri demam, ambillah sedikit masa untuk kita merawatnya.

Sebab kuasa penyembuhan itu, Allah ada berikan pada tangan seorang Suami.

Jangan biasakan beri panadol semata-mata, melainkan keadaan tak mengizinkan kita untuk merawatnya.

Cara Merawat Isteri Demam

  1. Pegang kepalanya, baca Al Fatihah dan niatkan untuk supaya Allah buangkan bisa badannya serta panasnya.
  2. Niatkan juga moga Allah ampunkan dosanya. Allah surutkan demamnya. Buat dengan penuh kasih sayang.
  3. Buatkan bubur nasi. Kacang goreng pedas je. Basuh beras, letak air, buka api, tunggu sampai nasi menjadi bubur. Nak power, letak isi ayam, daging ke, sayur karot skit. Atau paling akhir atau paling malas, sila ke Mcd dan beli saja bubur ayam kat situ.
  4. Buat air penyejuk badan. Rebus Barli. Beli kat speedmart banyak. 60sen je sebungkus. Rebus dan ambil air, buh gula skit sekali dengan lemon. Lagi rajin buh gula batu, kurma cina, kembang semangkuk. Minum suam-suam, insyaAllah segala kepanasan akan keluar.
  5. Yang penting, usaha. Isteri perlukan perhatian. Bukanlah kita nak jaga dia hari-hari, cuma saat dia demam itulah, hari isteri nak lihat kasih sayang kita sebagai Suami.

Kalau macam ngade sangat, tonyoh je lemon kat muka isteri bagi segar 😂

Ketika sakit, isteri hanya mahukan sedikit perhatian dari suami. Jika suami dapat membantu dengan cara-cara seperti yang dikongsikan ini, pasti demamnya akan surut dan isteri cepat sembuh. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada kita semua!

Sumber: Ustaz Abu Hurairah Asifa via https://www.majalahpama.my