“Tular F0to Pakcik Uzvr Didvkung Di P0s Malaysia,” Mana Layanan Staf Kaunter

Beberapa minggu lalu, seorang pesakit kanser dibawa menaiki ambulan ke Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk pengesahan cop jari bagi mengeluarkan wang simpanan bagi rawatan perubatan.

Terbaru, kejadian yang hampir sama didakwa berulang apabila kelihatan seorang warga emas didukung dengan bantuan dua lagi lelaki di hadapan kaunter di sebuah cawangan Pos Malaysia.

Perkara tersebut dikongsi sebuah page di Facebook dan mendapat ratusan tanda suka dan perkongsian dalam kalangan warganet.

“Hari tu KWSP. Sampai berusung katil semata-mata nak menghadap kerani kaunter KWSP. Ni POS Malaysia pula.
“Takkanlah sebab nak ambik cop jari saja, kerani kaunter atau pegawai kaunter tak boleh langsung keluar dari kotak kuasa mereka? Takkanlah tak boleh guna common sense sebab terlalu nak jaga kerusi dan kaunter tu?
“Takkanlah Pos Malaysia langsung tak boleh fikir bagaimana nak memudahkan kes-kes macam ni… kerusi roda ke?,” tulis posting berkenaan.

Posting itu juga mempunyai dua paparan skrin perbualan beberapa individu dalam sebuah group WhatsApp mengenai perkara tersebut yang didakwa menimbulkan rasa kesal terhadap pihak pengurusan Pos Malaysia.

Jatuh air mata meleleh

Kakitangan tu keluar la kejap bantu

Rata-rata warga maya berpendapat bahawa kejadian tersebut tidak sepatutnya berlaku terhadap golongan seusia itu, namun ada juga segelintir berkata tidak perlu menyalahkan kakitangan yang bertugas.

SOP tolak la tepi dalam hal2 tertentu

Mungkin masalah sistem?

Tiada belas kasihan

Jangan salahkan orang2 pos

Tukang viral ni sepatutnya tegur staf tu

Walau bagaimanapun, sekeping gambar tak semestinya ‘bercakap’ mengenai isu sebenar. Kang tak pasal-pasal jadi fitnah. Mungkin tuan empunya badan mahu tampil beri maklumat lebih terperinci?

Artikel Berkaitan   Syabas! Keputusan SPM Anak Ustaz Kazim Elias Jadi Perhatian Ramai