5 Sebab Mendapat Bunga Hilangkan Stres Di Kalangan Wanita – Kajian

Ada banyak perkara di dunia ini yang boleh menjadi penyebab ada stres, salah satunya kerana rutin harian anda. Walau bagaimanapun, adakah anda tahu, mendapat bunga sebenarnya boleh mengurangkan tekanan stres anda. Bagaimana? Mari lihat penjelasan berikut ini.

1. Mendapatkan bunga lebih berkesan dalam mengurangkan stres daripada hadiah lain

Memetik dari thisisinsider.com, satu kajian baru dari University of North Florida, “Kesan Bunga Pada Stres Yang Dirasai Wanita” menunjukkan bahawa wanita yang menerima bunga mengalami pengurangan ketara dalam tahap stres. Ini dibandingkan dengan mereka yang menerima hadiah lain atau tidak menerima apa-apa.

2. Para peserta pada mulanya tidak mengetahui tujuan kajian

Kajian itu melibatkan 170 wanita berumur 18 hingga 65 tahun. Mereka dibahagikan kepada tiga kumpulan: 58 peserta menerima bunga dihantar ke rumah; 55 menerima barangan lilin mewah yang bernilai harga yang menarik; dan 57 tidak menerima apa-apa.

Peserta tidak diberitahu tentang tujuan kajian dan dikumpulkan secara rawak. Setiap kumpulan melengkapkan kaji selidik dalam talian setiap tahap stres selama 12 hari berturut-turut. Mereka menerima bunga atau lilin pada hari kelima atau keenam.

3. Secara jelas, tahap tekanan wanita yang menerima bunga menurun

Secara purata, peserta yang menerima bunga melaporkan bahawa tahap tekanan menurun sebanyak 5.5 mata berbanding dengan mereka yang menerima lilin mewah atau yang tidak menerima apa-apa.

4. Rupa-rupanya bau tumbuhan tertentu boleh mengurangkan stres

Satu kajian oleh American Chemical Society pada tahun 2009 menyimpulkan bahawa aroma tumbuhan tertentu boleh membantu mengurangkan stres. Ini kerana aroma tumbuhan boleh mengubah aktiviti gen dan sebatian kimia dalam darah.

Artikel Berkaitan   Wanita Berkahwin Biasanya Sudah Tidak Bersama Dengan Rakan-Rakan Wanitanya, Inilah Sebabnya Wanita Tetap Perlu Dengan Rakannya

Baca Juga Jangan Lap Sperma Dengan Tisu Kerana Sperma Boleh Menyelamat Nyawa Wanita
Dalam kajian ini, saintis mengkaji kesan linalool dihirup oleh tikus. Linalool adalah sebahagian daripada minyak pati. Linalool mempunyai aroma lembut dan sedikit manis, menurut pengeluar kosmetik semulajadi, Lush.

Tikus menghirup linalool menunjukkan tekanan yang boleh diukur. Sementara itu, kesan positif ini tidak berlaku pada tikus yang tidak menghirup linalool. Walau bagaimanapun, penyelidikan lanjut mengenai manusia diperlukan untuk membuat kesimpulan tepat.

5. Walau bagaimanapun, bunga dan tumbuhan dapat membuat anda lebih baik dengan alasan lain

Laporan dari psychologytoday.com, Dr. Jonathan S. Kaplan berkata bahawa bunga dan tumbuh-tumbuhan menjadikan anda lebih baik kerana ia adalah perkara baru yang anda lihat. Di samping itu, ia juga boleh disebabkan oleh kehadiran bunga dan tumbuh-tumbuhan yang meningkatkan kualiti udara supaya mood anda meningkat.

Dari fakta-fakta ini, mungkin anda perlu berfikir lagi untuk meminta hadiah dari pasangan anda. Walaupun ia tidak semestinya mahal seperti hadiah lain, bunga boleh membantu suasana hati (dan mood) lebih baik!

Sumber: Aliffchannel