Amalkan 5 Tips Ini Bagi Mencegah Uban Tumbuh Di Kepala

Uban dianggap sangat menjengkelkan buat sesetengah orang. Tidak hairanlah, rambut kelabu biasanya dimiliki oleh orang tua. Walau bagaimanapun, rambut kelabu sebenarnya juga ditemui pada orang muda seperti berusia di bawah 30 tahun.

Rupa-rupanya, anda tidak perlu berbelanja banyak untuk membeli ubat-ubatan atau vitamin rambut. Ada beberapa langkah mudah menghalang rambut menjadi kelabu.

Seperti memetik dari laman Wonderslist, berikut adalah 5 langkah mudah untuk mencegah rambut kelabu berkembang di kepala:

1. Minyak Kelapa
Minyak kelapa boleh digunakan untuk kegunaan yang banyak. Sebagai contoh untuk memasak, pelembab kulit dan juga baik untuk pertumbuhan rambut anda.

Mengurut rambut anda dengan minyak kelapa secara teratur boleh menjadikan kulit kepala lebih sihat dan menghasilkan antioksidan yang dapat mencegah pertumbuhan rambut kelabu.

Jadi, jika anda mahu rambut yang cantik, berkilat dan bebas daripada rambut kelabu, urut rambut dan kulit kepala anda dengan minyak kelapa secara teratur.

2. Cahaya matahari
Ramai yang menasihati menghindari cahaya matahari, terutamanya pada siang hari yang terik. Sebenarnya, matahari boleh membantu menguatkan rambut anda dan boleh menghalang pertumbuhan rambut kelabu.

Walau bagaimanapun, terdapat masa yang sesuai untuk melakukannya. Matahari yang baik berlaku pada waktu pagi, sebelum pukul 10:00. Kemudian yang berbahaya bermula dari pukul 10 pagi hingga 16:00 petang.

Cahaya matahari kaya dengan vitamin D, yang sangat penting untuk kesihatan, kulit dan rambut kita. Folikel rambut mengandungi vitamin D dan dengan itu mendapatkan cahaya matahari akan membantu anda dan membantu mencegah rambut kelabu lebih awal.

3. Dapatkan tidur yang mencukupi
Selain menjemput pelbagai penyakit, kurang tidur juga boleh membuat rambut kelabu berkembang dengan lebih cepat, walaupun anda masih muda.

Artikel Berkaitan   Rasa Lembut Dalam, Rangup Kat Luar, Cara Buat Keropok Lekor Di Rumah, Senang Je Rupanya!

Selain menghalang pertumbuhan rambut kelabu, tidur dengan tempoh yang mencukupi dan bangun pada waktu pagi dapat menjadikan hari anda lebih baik.

4. Jangan stres
Tekanan boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan termasuk diabetes dan strok. Masalah lain yang juga boleh terjadi apabila tekanan jerawat, garis halus pada muka dan kedutan.

Jika anda terlalu tertekan ini boleh menyebabkan rambut kelabu.

Ini adalah sebab mengapa sangat penting untuk melegakan tekanan. Luangkan masa untuk diri sendiri, berehat, pergi untuk spa, filem, kedai, mendengar muzik, melawat restoran kegemaran anda, berjumpa rakan dan banyak lagi.

5. Elakkan merokok
Anda sudah pasti kerap mendengar bahawa merokok boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Tidak hanya itu, merokok juga boleh menyebabkan tekanan pada rambut anda dan menyebabkan rambut beruban.

Jadi, jika anda ingin kelihatan muda, cantik atau kacak, tanpa rambut beruban, anda harus berhenti merokok dengan segera.

Sumber: Aliffchannel