Haqiem Rusli Tak Setuju Isteri Jadi Penyanyi -“Biar Saya Saja Bergelar Anak Seni”

Masih dalam mood pengantin baru, penyanyi terkenal, Haqiem Rusli, 23 dan pasangannya Anis Sofea, 19 kerap kali menjadi sorotan media memandangkan masing-masing mengambil keputusan untuk mendirikan rumah tangga dalam usia muda.


Walaupun sudah berumah tangga, ia bukanlah penghalang untuk mereka meneruskan kerjaya masing-masing dan pastinya sudah ada perancangan yang direncana untuk masa depan.

Tak setuju isteri jadi penyanyi

Menerusi laporan dari Berita Harian, Haqiem memaklumkan yang isterinya juga pernah ditawarkan untuk menjadi penyanyi oleh syarikat rakaman FMC Music.

Namun, sebagai seorang suami dia tidak bersetuju dengan perkara itu dan berpendapat biarlah dia sahaja yang mencari nafkah dengan menyanyi dan isteri menumpukan perhatian kepada perniagaan mereka.

“Sofea boleh menyanyi, suaranya sedap seperti penyanyi Indonesia yang mempunyai ‘tone’ suara yang baik.”
“Namun, biarlah saya seorang sahaja bergelar anak seni, lagipun, saya mahu isteri fokus pada perniagaan kami, SanThai Village sebab mahu buka francais kedua dan seterusnya,” ujarnya.

Lebih fokus kepada bidang perniagaan

Penyanyi itu juga memaklumkan yang isterinya kurang selesa dengan dunia hiburan dan  membiarkan isterinya fokus kepada bidang perniagaan mereka/

“Lagipun, Sofea tidak biasa dengan dunia hiburan, jadi biarlah dia fokus dengan perniagaan. Kalau nak cakap soal cemburu, sebagai suaminya tentulah saya cemburu, sebab itulah lumrah. Tetapi, cemburu saya tidaklah keterlaluan,” katanya

Seronok nikah muda

Ditanya tentang kehidupan selepas bernikah muda ini, Haqiem mengakui ia sangat menyeronokkan dan mereka sama-sama sedang belajar mematangkan hubungan.

Dia juga tidak termakan dengan momokkan bahawa perkahwinan membuatkan popularitinya merundum kerana sedar setiap rezeki sudah tertulis.

“Saya seronok dan bahagia sebab ini adalah fasa baharu dalam hidup saya. Sekarang, saya ada seseorang yang boleh membimbing selama 24 jam. Maksudnya, Sofea boleh menegur jika saya melakukan kesilapan dan sebagainya.”
“Berkahwin muda adalah urusan Allah. Kalau bercakap soal populariti, semuanya berbalik pada rezeki, nak kata populariti merudum selepas berkahwin, itu semua juga urusan Allah.”
“Allah memberikan rezeki, jadi saya akur dengan ketentuan-Nya. Jadi, saya tidak terkesan dengan isu kahwin muda boleh membuatkan populariti merudum.”
“Di sebalik itu, saya tetap akan berusaha untuk kekal relevan. Insya-Allah, saya akan menghasilkan karya berkualiti kerana sebagai penyanyi, perlu mempunyai karya berkualiti untuk terus mengekalkan kejayaan,” jelas Haqiem.

Bintang Paling Popular Berita Harian 2020 ini telah melangsungkan perkahwinan dengan Wan Anis Sofea Wan Zamzuri, 19 pada 19 November 2021.

Perkahwinan mereka digelar Wedding Of The Year kerana kos keseluruhan bernilai lebih dari RM7 juta dengan Haqiem memberikan RM100,000 sebagai wang hantaran beserta cincin berlian terbaik dunia buat isteri tercinta.

Sumber: Berita Harian (Fatin Farhana Ariffin)