Ramai Yang Terdes4k Mahukan Pengeluaran KWSP 10k. Sekali Ini Reaksi Ismail Sabri Bila Ditanya Pengeluaran Tersebut.

Nampaknya masih ramai lagi masyar4kat khususnya  pemegang akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP yang mengeluh dan memohon bantuan agar pengeluaran terakhir i-Citra sebanyak RM 10,000 dibenarkan. Ia kerana, terdapat segelintir rakyat yang masih berada dalam keadaan terdes4k dan berusaha memulakan kehidupan akibat dibvang kerja, pemotongan gaji serta hil4ng punca pendapatan ketika fasa Perintah Kawalan Pergerakan PKP.


Menurut Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki, perkara itu akan dibincangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bersama Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz untuk diperhalusi sebelum sebarang keputusan dikeluarkan.

Pengeluaran terakhir mungkin diberikan pilihan

Tambahnya lagi, kemungkinan pengeluaran terakhir ini akan diberikan pilihan kepada mereka yang benar-benar layak sahaja dan mempunyai baki yang mencukupi.

Tuntutan Dari Rakyat

Malam ini selepas Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi UMNO, saya sempat berbincang dengan YAB Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob buat kesekian kalinya mengenai isu yang banyak dibangkitkan oleh rakyat khususnya mengenai tuntutan mereka untuk mengeluarkan buat kali terakhir wang simpanan mereka dalam KWSP i-Citra RM 10k.

Saya memberikan penjelasan kepada YAB PM bahawa ramai yang memang dalam keadaan susah dan terdes4k pasca PKP untuk memulakan kehidupan akibat dibuang kerja, pemotongan gaji, cuti tanpa gaji dan hil4ng punca pendapatan sejak awal tahun lagi. Dengan pelbagai komitmen dan hutang yang tertunggak, rata-rata begitu memerlukan pengeluaran buat kali terakhir untuk kelangsungan hidup, bahkan ada yang mahu memulakan perniagaan kecil-kecilan.

Saya turut mencadangkan, mungkin untuk pengeluaran kali terakhir ini, diberikan pilihan kepada yang memang benar-benar berkeperluan mendes4k yang memerlukan mereka membuat permohonan dan terhad kepada yang mempunyai baki yang mencukupi.

Hakikatnya, YAB PM juga mengakui keperluan tersebut dan membaca setiap komen-komen di media sosial beliau yang memperlihatkan ramai memberikan maklum balas serupa mengenai isu i-Citra KWSP ini. Beliau menyatakan kepada saya untuk beliau berbincang dan membawa perkara ini kepada Menteri Kewangan Tengku Zafrul agar dapat diperhalusi cadangan yang dikemukakan. InsyaAllah saya akan terus susuli dan follow-up bagi pihak rakyat yang memerlukan. Sumber : Online Malaya

Kes4l Dengan Kenyataan Yang Diberi Pada Rakyat Sarawak. Teo Nie Ching Tak Boleh Maafkan Ismail Sabri.

Ahli Parlimen Kulai, Teo Nie Ching menyatakan rasa kes4l terhadap kenyataan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob bahawa projek pembangunan di Sarawak mungkin tidak dapat dilaksanakan jika pengundi di sana memilih kerajaan negeri berbeza dengan persekutuan.

Tegas Teo, kenyataan Ismail itu jelas tidak boleh diterima dan dimaafkan.

“Mesej tersirat Ismail Sabri adalah jelas – iaitu jika ‘anda tidak membantu saya, saya tidak membantu anda’, ia lebih bvruk daripada mesej Najib, ‘anda tolong saya, saya tolong anda’ ketika menjadi perdana menteri pada Pilihan Raya Kecil Sibu pada 2010.

“Dari 2010 hingga 2021, berapa lama lagi rakyat Malaysia terutama penduduk Sarawak perlu berdepan dengan anc4m.n dan ugut4n sebegini?” soal Teo dalam kenyataan hari ini.

Bekas timbalan menteri pendidikan itu turut mempersoalkan bagaimana Ismail Sabri boleh mengaku sebagai perdana menteri untuk “Keluarga Malaysia” dan pada masa sama cuba menjual naratif sedemikian kepada rakyat Sarawak.

“Apa yang dinyatakan oleh Ismail Sabri semalam menyinggung perasaan dan menjengkelkan kerana ia bertentangan dengan slogan ‘Keluarga Malaysia’ beliau send1ri.

“Adakah Ismail Sabri berkata dan mengakui yang beliau tidak berlaku adil malah meminggirkan Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan dalam Belanjawan 2022 dan Rancangan Malaysia Ke-12 kerana negeri-negeri ini mempunyai pentadbiran yang berbeza daripada kerajaan pusat?” soalnya lagi.

Ismail Sabri ketika berucap di semasa Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Kapit Town Square di Kapit, Sarawak semalam berkata rakyat di negeri itu perlu membuat pilihan yang betul pada PRN kali ini supaya hubungan baik kekal terjalin antara kerajaan negeri dan pusat.

Menurutnya, hubungan yang baik adalah penting untuk memudahkan urusan antara kedua-dua kerajaan terutama dalam melaksanakan pembangunan untuk penduduk Sarawak.

Mengambil contoh pembinaan Jambatan Sungai Yong Kedua bernilai RM12.6 juta yang terletak 15 kilometer dari situ, Ismail Sabri berkata ia tidak akan terlaksana sekiranya kerajaan negeri dan pusat mempunyai haluan yang berbeza.

Sehubungan itu, Teo menggesa Ismail Sabri agar menarik balik kenyataannya itu serta membuat permohonan maaf.

Katanya, jika tidak terbukti Keluarga Malaysia hanyalah slogan semata-mata.

“Apa yang kita ada di Malaysia di bawah pentadbiran Ismail Sabri ialah ‘Keluarga Ismail Sabri dan sekutunya’,” katanya lagi. Sumber: Malaysiakini

Sentiasa Peka Terhadap Keluh Kesah Rakyat. Akhirnya PM Umum Tarikh Bayaran Bantuan Khas cov1d Fasa 2.

Bayaran Fasa 2 bagi Bantuan Khas cov1d-19 (BKC) akan dibuat mulai Khamis ini, membabitkan peruntukan sejumlah RM300 juta.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata dengan peruntukan itu ia akan memberi manfaat kepada 700,000 penerima termasuk isi rumah, individu bujang dan warga emas yang tergolong dalam kateg0ri miskin.

“Ingin saya tegaskan kerajaan sentiasa peka terhadap keluh-kesah rakyat dan berh4rap pembayaran BKC ini mampu meringankan beban rakyat yang masih terkesan akibat pandemik cov1d-19.

“Bagi memastikan kesejahteraan Keluarga Malaysia, kerajaan juga akan terus komited memastikan bantuan yang disediakan dapat disalurkan secara berkesan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Pada 28 Jun lalu, kerajaan mengumumkan Pakej PEMULIH sebagai antara inisiatif pemberian bantuan menyeluruh kepada rakyat dalam mengharungi kesan akibat pandemik cov1d-19.

Beliau berkata, pembayaran Fasa 1 BKC selesai dibuat pada September yang lalu dengan peruntukan sebanyak RM3.1 bilion dan memanfaatkan hampir 10 juta penerima.

Ismail Sabri berkata, bayaran seterusnya bagi Fasa 3 akan dilaksanakan mengikut jadual yang ditetapkan iaitu pada Disember ini yang membabitkan peruntukan sebanyak RM1.2 bilion untuk 3.8 juta penerima isi rumah kateg0ri miskin dan B40.

“BKC adalah sebahagian daripada inisiatif Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH), selain bayaran tambahan kepada pakej rangsangan ekonomi,” katanya.

Menerusi jadual yang dilampirkan, bagi bayaran Fasa 2 ia hanya membabitkan kateg0ri miskin iaitu sebanyak RM500 diberikan kepada isi rumah dan masing-masing menerima RM300 bagi individu bujang dan warga emas bujang atau

PM Memuat naik status di Facebook beliau

“Sukacita saya umumkan, bayaran Bantuan Khas cov1d-19 (BKC) Fasa 2 akan dibuat bermula esok, 25 November 2021.

” Bantuan ini dijangka akan memanfaatkan 700,000 penerima isi rumah, individu bujang dan warga emas.

“Semakan status kelulusan boleh dibuat di portal rasmi BKC.

Sumber: Trendingsangat.

Alhamdulillah Kali Ni Kwsp Bagi Bantuan Suri Rumah RM480. Rupanya Ini Cara Nak Mohon Dan Buat Semakan Yang Ramai lagi Tak Tahu.

Insentif i-Suri KWSP yang diperkenalkan pada 2018 telah memberi manfaat kepada golongan surirumah di mana ia memberi jaminan masa depan kerana suri rumah diberikan bantuan dalam bentuk skim KSWP sama seperti ahli lain yang bekerja. Kini suri rumah juga boleh menikm4ti dividen tahunan, layak untuk bantuan hil4ng upaya, bantuan kemtn, pengeluaran simpanan dan pelepasan cukai tertakluk kepada syarat-syarat yang telah ditetapkan. Berikut adalah maklumat lanjut mengenai insentif i-Suri beserta cara untuk membuat pendaftaran dan semak status kelayakan bantuan suri rumah.

INSENTIF ISURI KWSP

Insentif i-SURI adalah program yang berbentuk usaha sama yang melibatkan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyar4kat KPWKM, Unit Penyelarasan Pelaksanaan, Jabatan Perdana Menteri ICU, JPM dan Kementerian Kewangan MOF.

Fasa pertama skim ini telah dilancarkan pada Ogos 2018 dan telah mula berkuatkuasa pada tahun tersebut yang dilaksanakan oleh KWSP, sebuah agensi di bawah Kementerian Kewangan. Skim ini adalah skim bantuan bagi menggalakkan para suri rumah untuk mula menabung bagi kegunaan semasa, hari tua atau ketika menghadapi kesusahan dan ditimpa m.usibah seperti perpisahan, kemtian suami, suami hil4ng upaya dan lain-lain.

FAEDAH I-SURI

Menerima sumbangan kerajaan sebanyak RM 200 pada tahun 2018, dan RM 480 pada setiap tahun yang berikutnya. Caruman dalam apa-apa amaun dan pada bila-bila masa mengikut kemampuan mereka dan masih boleh membuat pengeluaran mengikut syarat-syarat yang telah ditetapkan. Menerima dividen tahunan KWSP. Bantuan Kemtian: RM2,500 dan Bantuan hil4ng upaya.

SYARAT KELAYAKAN

Berikut adalah syarat kelayakan yang perlu suri rumah penuhi untuk membuat pendaftaran Bantuan Suri Rumah i-Suri. Warganegara Malaysia. Belum mencapai umur 60 tahun dan golongan suri rumah yang berdaftar dalam Pangkalan Data Kemiskinan Nasional eKasih setakat 30 November 2019.

Isteri kepada Ketua Isi Rumah KIR atau Wanita KIR. Mencarum sekurang-kurangnya RM 5 sebulan atau RM 60 setahun ke dalam akaun KWSP. Suri rumah hanya dibenarkan memilih satu insentif sahaja pada satu masa. Jika telah berdaftar dengan Insentif Persaraan i-Saraan, anda perlu membatalkannya terlebih dahulu sebelum membuat permohonan baru i-Suri.

SIAPA YANG BOLEH MENCARUM Individu yang boleh mencarum adalah, suami kepada pasangan yang layak, suri rumah isteri. CARA PENDAFTARAN SKIM I-SURI. Pendaftaran boleh dibuat oleh kumpulan sasar yang berkelayakan dan tersenarai di dalam senarai eKasih. Pendaftaran sebagai ahli KWSP dan Skim i-Suri boleh dibuat di mana-mana kaunter KWSP seluruh Malaysia.

KAEDAH PEMBAYARAN CARUMAN. Pembayaran caruman boleh dibuat melalui kaedah-kaedah berikut. Tunai atau cek di kaunter peresitan KWSP. Tunai atau cek di kaunter panel bank KWSP iaitu Maybank, Public Bank, Bank Simpanan Nasional dan RHB Bank. Pindahan wang melalui perbankan internet oleh bank yang dilantik iaitu Maybank dan Public Bank.

BAGAIMANA SUMBANGAN KERAJAAN DIKREDITKAN KE DALAM AKAUN KWSP. Sumbangan kerajaan akan dikreditkan ke Akaun KWSP pencarum sebanyak 2 kali bagi tempoh Januari hingga Jun dan Julai hingga Disember setiap tahun.

Sumbangan kerajaan akan dikreditkan seperti berikut. Akaun 1 dan Akaun 2, peserta yang berumur bawah 55 tahun. Akaun Emas, peserta yang berumur 55 tahun ke atas. Untuk maklumat lanjut atau sebarang pertanyaan mengenai caruman suri rumah, i-Suri KWSP, anda boleh layari laman rasmi KWSP atau hubungi Pusat Pengurusan Perhubungan.

Kredit : KWSP/Edu

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber :  https://erakini.bbn.my/