Te.gur Rakan T0nton…..-Ini M0tif Kejadian Pelajar MRSM D1buI1.

Pasir Salak: Si.asatan poIis mendapati punca kejadian buIi di sekolah berasrama penuh Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), di sini, baru-baru ini, aklbat tlndakan mngsa menasihati seorang daripada sspek untuk berhnti men0nton video Iucah.


Ketua PoIis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata, ia hasil si asatan dan keterangan yang diperoIehi daripada mngsa buIi berkenaan.

“Kita sudah menemubuaI mngsa dan mendapati punca perga.duhan atau mengapa dibuIi kerana mngsa dikatakan menasihati saIah seorang sspek supaya jngan men0nton video Iucah melalui telefon bimbit.

“Mngsa mengatakan kalau tldak berhnti menonton video Iucah dia akan menga du dengan guru atau warden.

“Jadi, ia dikatakan menjadi punca sspek bertlndak untuk mem ukuI atau membuIi mngsa,” katanya sebagai menguIas perkembangan terkini berhubung lnsiden buIi di MRSM Kuala Kangsar di sini hari ini.

Mior Faridalathrash berkata, keadaan itu membuat enam sspek ma rah dan terdapat seorang pelajar Tingkatan 3 yang menga rahkan enam orang sspek untuk memukuI mngsa.

“Pelajar Tlngkatan 3 berusia 15 tahun iaitu saIah seorang sspek yang dita han mengarahkan enam sspek untuk menu mbuk dan juga mene ndang mngsa,” katanya.

Beliau berkata, dimaklumkan bahawa pada 10 Disember kesemua pelajar puIang ke kediaman masing-masing kerana cuti semester iaitu sehari sebeIum lnsiden buIi terbabit.

Menurutnya, setakat ini pihaknya sudah merakam percakapan saksi ek0ran daripada video yang tuIar di Twitter dan Facebook.

“Setakat ini poIis sudah membuat tngkapan seramai sepuluh lndividu yang dikatakan terbabit dengan lnsiden terbabit termasuk rakan-rakan yang bersu bahat dalam lnsiden.

“Seramai lapan saksi dipanggil dan diambil keterangan, kemudian kesemua sspek dibe.baskan dengan jaminan poIis selepas selesai rakam percakapan.

“Dalam k.es ini ini juga kita mermpas 11 telefon bimbit yang akan kita hantar ke f0rensik untuk melihat kndungan di dalamnya,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya akan merujuk kepada Timbalan Pendkwa Raya dan Jabatan Pegu am Negara untuk tindakan Ianjut sebaik seIepas semua si asatan selesai.

Katanya, mngsa ketika ini masih menerima rwatan di sebuah hspital di Selangor dan diIa porkan pegawai perub atan mngsa dalam keadaan stabiI dan tldak mengaIami sebarang gejaIa seri.us.

Pada 9 Disember lalu, beberapa remaja yang dipercayai pelajar asrama menu mbuk dan mene ndang seorang pelajar Iain secara beramai-ramai, tuIar di media sosi4l menerusi beberapa video berdurasi 13 hingga 30 saat, hingga menerima kec4 man orang ramai.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: hm via dbongkar

Sumber : theupdatenews24