Dari Melaka Angkut Bot Naik Viva, Lelaki Bantu Mangsa Banjir Tak Harap Ganjaran

Banjir yang sedang melanda di beberapa negeri ketika ini dilihat agak buruk kerana air naik mendadak hingga ramai yang tidak sempat menyelamatkan harta benda.


Bukan itu sahaja, mangsa-mangsa juga terperangkap setelah air naik sehingga melepasi tahap bahaya. Operasi menyelamat turut  mengalami kesukaran terutamanya di sekitar Selangor susulan bekalan elektrik terputus dan kesukaran bot memasuki kawasan perumahan.

Namun begitu, inisiatif daripada badan bukan kerajaan (NGO), orang awam dan pihak berkuasa sememangnya harus dipuji kerana sama-sama berganding bahu memberi bantuan.

Dari Melaka ke Selangor

Paling mendapat perhatian adalah seorang lelaki yang dikenali sebagai Abang Azwan yang sanggup datang dari Melaka bersama Perodua Viva yang membawa bot persendirian untuk tampil sama-sama membantu mangsa banjir.

Perkongsian yang dibuat oleh satu akaun Twitter dikenali sebagai @KulupKudin telah tular apabila memuat naik gambar Abang Azwan yang gigih membawa botnya dari satu kawasan ke kawasan lain yang memerlukan bantuan.

Difahamkan, dia telah ke kawasan-kawasan terjejas  seperti di Shah Alam, Puchong dan seterusnya ke Sri Muda untuk sama-sama memberikan bantuan menyelamat.

Akan beri duit sumbangan kepada yang lebih perlu

Terkesan dengan kebaikkan Abang Azwan, ramai pihak yang mahu menghulurkan sumbangan kepadanya untuk minyak kereta, petrol atau apa-apa yang mampu meringankan beban lelaki itu ketika operasi menyelamat.

Namun, apa yang lebih mengharukan adalah Abang Azwan atau nama sebenarnya Azwan bin Omar memaklumkan yang dia melakukan perkara tersebut dengan ikhlas dan tidak mengharapkan apa-apa ganjaran.

Walaupun memberikan nombor akaun bank peribadinya, namun dia menyatakan duit yang diterima itu akan diberikan kepada mangsa-mangsa banjir kerana apa yang dilakukan hanyalah satu bentuk rasa prihatin terhadap bencana yang berlaku.

Tak perlu kereta mewah, naik Viva je

Tindakan murni lelaki tersebut mendapat respon yang pelbagai daripada warganet. Rata-rata begitu sebak dengan apa yang dilakukan dan mendoakan agar Abang Azwan diberi keselamatan semasa menjalani operasi menyelamat serta segala urusannya dipermudahkan oleh Allah S.W.T.

Mulianya hati Abang Azwan

Hanya Allah yang mampu membalas jasa baik

Semoga Abang Azwan terus diberi kesihatan tubuh badan

Masih gigih teruskan operasi menyelamat

Menerusi Facebook peribadinya, Abang Azwan dilihat sempat bergambar di atas bot yang dikelilingi banjir dengan memaklumkan masih disini (Selangor) untuk meneruskan misi kebajikan bagi memastikan mangsa-mangsa banjir selamat.

Sumber: Twitter KulupKudin, @hasrulhashim, FB Azwan bin Omar

Sumber : ohmymedia