Beli cincin harga RM48, wanita terkejut pakar sahkan sebagai cincin tulen dan berjaya menjualnya pada harga RM3.75 Juta

Pada tahun 1980 dahulu, seorang wanita telah membeli cincin murah berharga 10 euro (RM48) semasa datang ke jualan garage.


Cincin itu jarang ditanggalkan dan sentiasa dipakainya dalam melakukan kerja seharian dan selepas lebih kurang 37 tahun kemudian iaitu pada awal tahun 2017, wanita ini tergerak hati untuk memeriksa nilai cincin tersebut dalam pasaran semasa.

Apatah lagi, dia menyedari bentuk cincin yang dipakainya itu agak unik dan luar biasa dan berkemungkinan bernilai lebih tinggi daripada harga yang dibelinya dahulu.

Cincin itu juga telah disahkan oleh pakar sebagai cincin tulen atau asli dan ia berlian 26.27 karat. Selain itu cincin itu juga dikatakan telah dibuat pada abad ke-19.

Alangkah terkejutnya wanita ini apabila mengetahui cincin yang dibelinya dengan harga cuma RM48 itu adalah berlian 26 karat sebenar dan dikenali sebagai ‘The Tenner Diamond’.

Seorang pakar industri percaya bahawa cincin itu dulunya pernah dimiliki oleh keluarga diraja.

Gembira dan terkejut dengan nilai sebenar cincin yang dimilikinya, wanita ini pun membuat keputusan untuk menjualnya. Cincin itu telah dibawa ke London dan selepas satu proses bidaan yang sengit, cincin itu akhirnya dijual dengan harga 656,750 pound sterling atau lebih kurang RM 3,750,795.

VIDEO:

Tuah beli cincin harga RM48, wanita ini akhirnya mendapat wang yang lebih 65,670 kali ganda daripada harga dia beli cincin itu.

Sumber: sajagempak