Hantar Ibu Pergi H0spital Sebab S4kit Pervt, Anak Tak Sangka Itu Pertemuan Terakhir Mereka… Sempat Beri Pesan Apa Perlu Dibuat Jika Ada Berita Mengejvtkan

KEHIL4NGAN insan bernama ibu sememangnya per1t untuk digambarkan.

Hampir tiga bulan pemergian ibu ke negeri abadi, pemuda ini berkongsi rasa menerusi satu video di aplikasi TikTok.

Lambaian si ibu yang diletakkan di awal video, iaitu ketika berada di lapangan terbang sebelum berlepas mengerjakan umrah seolah-olah menghantar mesej untuk ‘pergi’ selama-lamanya.

Amirul bersama arw4h ibunya sebelum berlepas untuk mengerjakan umrah pada Januari 2020.

Menurut Amirul Yik, ibunya, Suryani Ismail, 47, yang men1ngg4l dvnia pada 27 Ogos lalu selepas dij4ngk1ti C0vldl9, benar-benar meninggalkan kesan mendalam buat dirinya dan keluarga.

“Dekat awal video tu saya masukkan rakaman yang diambil ketika ibu pertama kali nak pergi umrah pada Januari 2020. Dia melambai-lambai, seperti simbolik mahu pergi meningg4lkan kami.

“Sebenarnya kami tak expect pun dia positif C0vldl9. Pada mulanya, ibu s4kit pervt dan kami ingat s4kit pervt biasa dan tiada kaitan dengan C0vldl9. Masa tu tak nampak langsung simpt0m lain.

“Lama-kelamaan, ibu lem4h dan tak l4rat. Saya ajak juga pergi klinik buat check up… masa tu waktu menunjukkan pvkul12 tengah malam dah. Ibu buat ujian calitan sekali. Tapi keputusan ujian kena tunggu sehari.

“Tapi sebelum keputusan keluar, tak lama tu ibu mengadu tak tahan s4kit dan ajak pergi h0spital. Kami berat h4ti juga sebab memikirkan di h0spital, ibu lebih terded4h dengan ris1ko j4ngk1tan C0v1dl9 namun kami akhirnya akur kerana mahu ibu dapatkan r4watan,” kata pemuda berusia 21 tahun ini.

Video:

Amirul berkata, keputusan ujian calitan akhirnya mengesahkan bahawa ibunya positif C0vldl9.

“Memandangkan ibu positif, kami sekeluarga semua buat swab test dan hasilnya enam orang ahli keluarga termasuk saya positif. Hanya adik bongsu saja yang neg4tif. Tiga daripada kami diku4rant1n di rumah termasuk saya, manakala tiga yang lain di pusat ku4rant1n.

Artikel Berkaitan   “Sunyi Hid0p Sendiri,” ‘Uncle’ Cina Tunggu Depan Tadika Bagi Hadiah Dekat Budak2

“Dua hari pertama ibu di h0spital, keadaannya nampak okay walaupun agak lem4h. Kami selalu buat video call. Masuk hari ketiga, ibu perlukan bantuan oksigen 50 peratus.

MAK 2

Arw4h ibu bersama bapanya.

“Tak lama tu, doktor maklumkan pihak mereka kena tidurkan ibu. Anak dan suami mana yang tak sed1h. Kita tahu, kalau intubate, peluang antara hidup dan m4ti adalah 50-50,” cerita anak ketiga daripada empat adik beradik ini.

Menurut Amirul, setiap hari doktor akan menghubungi keluarganya untuk memaklumkan perkembangan semasa ibunya.

Namun panggilan yang diterima pada petang 26 Ogos benar-benar membuatkan mereka tersentak dan diselubungi seribu satu perasaan.

Selepas satu-satunya adik ibu buat video call dengannya tengah malam tu, ibu hembvskan n4fas terakhir.

AMIRUL YIK

“Masa tu kami sekeluarga ada dalam video call tu. Doktor beritahu situasi ibu ketika itu… kata doktor, p4ru-p4ru dan buah pinggang dah ros4k, dan hampir pakai sepenuhnya bantuan oksigen. Doktor juga beritahu, mungkin malam tu ibu dah tak ada.

“Tipulah tak sed1h. Takut kehilangan, terkejvt… semua bercampur baur. Selepas satu-satunya adik ibu buat video call dengannya tengah malam tu, ibu hembuskan nafas terakhir. Mungkin ibu tunggu adik dia,” katanya yang menetap di Cheras.

Tambah Amirul, sebagai salah seorang anak yang sememangnya rapat dengan arw4h ibu, dia sendiri mengambil masa selama dua bulan untuk benar-benar bangkit daripada kesed1han.

“Saya ingat sebelum ibu masuk h0spital, dia panggil kami adik beradik. Seolah-olah beri amanat. Katanya, kalau ada berita mengejvtkan, misal kata dia ‘pergi’, jagalah satu sama lain, jaga ayah.

FAMILI

Gambar kenangan Amirul (kiri, belakang) bersama arwah ibu dan keluarga ketika hari raya baru-baru ini.

“Saya kongsi video tu sebenarnya hanya untuk kenangan. Dan saya nak sampaikan kepada semua, bahawa ibu adalah segalanya. Saya ingat kata-kata ibu, buat apa cari pahala kat luar, dekat dalam rumah pun boleh buat pahala. Apa-apa berkaitan ibu, semua pahala.

Artikel Berkaitan   Asif Kalahkan Pelawak Senior, Syahmi Sazli Bangga Dengan ‘Insan Istimewa’

“Ramai juga share cerita sama, kehilangan orang tersayang. Dan mereka kata saya kuat. Sebenarnya saya tak kuat. Dua bulan saya ambil masa nak ‘heal’. R1ndu tu sampai sekarang ada lagi.

“Sesiapa yang masih ada mak dan ayah atau orang tersayang, ambillah seberapa banyak gambar atau video. Kalau mereka dah tak ada, maka tak ada dah momen tu,” katanya lagi.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Mstar