Tak Dapat Menoreh Pada Musim Hujan? Teknologi Baru Ini Dapat Selesaikan Masalah Penoreh Getah! – Teresa Kok

SHAH ALAM – Lembaga Getah Malaysia (LGM) memaklumkan aktiviti menoreh pada musim tengkujuh boleh dijalankan kerana terdapat beberapa teknologi yang boleh digunakan oleh penoreh.

Dalam satu kenyataan, LGM berkata, untuk membantu pekebun kecil menangani impak terjejasnya pendapatan akibat musim tengkujuh, LGM mempunyai beberapa teknologi yang sedia untuk digunapakai oleh pekebun kecil getah.

“Antara teknologi tersebut adalah seperti alat pelindung hujan (rain gutter) yang membolehkan aktiviti menoreh getah dapat diteruskan walaupun pada musim tengkujuh.

“Teknologi tersebut berjaya mengekalkan panel torehan dalam keadaan kering sewaktu hujan yang tidak terlalu lebat. Dengan itu, pendapatan pekebun kecil tidak terputus sepenuhnya sewaktu musim tengkujuh,” katanya.

Sebelum ini Dewan Rakyat kecoh selepas Menteri Industri Utama, Teresa Kok mencadangkan penoreh getah menoreh pada musim tengkujuh dan menggalakkan ekonomi campuran.

[ARTIKEL BERKAITAN: Menoreh musim tengkujuh, Teresa dikritik]

Mengulas lanjut, LGM berkata pihaknya juga telah memperkenalkan teknologi penuaian lateks, Sistem Torehan Berintensiti Rendah (LITS) yang dapat meningkatkan produktiviti melalui bahan rangsangan atau penggalak susu getah.

“Dengan menggunakan teknologi LITS, pokok getah boleh ditoreh dengan kekerapan yang lebih rendah seperti sekali dalam tempoh empat hari atau dua kali dalam tempoh seminggu tetapi tetap mengeluarkan hasil yang sama.

“Oleh itu, hari yang tidak menoreh boleh digunakan untuk menoreh di kebun lain bagi pekebun kecil yang mempunyai kebun yang melebihi 1.2 hektar atau untuk menjalankan aktiviti ekonomi sampingan seperti integrasi tanaman dan ternakan bagi meningkatkan pendapatan pekebun kecil,” katanya.

Katanya, berdasarkan statistik pengeluaran getah asli negara, sebahagian daripada kawasan getah di negara ini masih boleh ditoreh berikutan taburan hujan yang berbeza semasa musim tengkujuh – Sinarharian

Artikel Berkaitan   Kebaikan Kacip Fatimah (Labisia pumila) Untuk Ibu Bersalin, Atasi Senggugut, Keputihan, Melancarkan Perjalanan Haid...

UPDATE:

Menoreh musim tengkujuh, Teresa dikritik

SHAH ALAM – Kenyataan Menteri Industri Utama, Teresa Kok di Dewan Rakyat semalam yang mencadangkan penoreh getah menoreh pada musim tengkujuh dan menggalakkan ekonomi campuran terus dipertikai.

Presiden Sukarelawan Malaysia, Isham Jalil berkata penoreh bukan sengaja tidak produktif pada musim tengkujuh namun tidak boleh keluar menoreh ketika hujan.

“Mungkin YB Menteri tidak pernah pergi menoreh getah. Pada musim tengkujuh, penoreh tidak keluar menoreh sebab air hujan bercampur dengan susu getah yang menyebabkan hasil torehan tidak baik.

“Bukan kerana penoreh ini malas dan sengaja tidak produktif dan ambil cuti berbulan, YB. Tak menoreh, tak ada duit, tak makan. Mereka perlukan pendapatan waima pada musim tengkujuh pun,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau yang juga pegawai khas Datuk Seri Najib Razak berkata sejak merdeka, berdekad-dekad BN dan agensi berkaitan mengkaji untuk meningkatkan pendapatan penoreh.

“Takkanlah seluruh agensi kerajaan dan pegawai-pegawai kerajaan selama berpuluh tahun sebelum ini tidak tahu sekiranya penoreh getah boleh menoreh pada musim tengkujuh tapi sengaja tak mahu keluar?

“Sekali-sekala YB Menteri dengarlah nasihat penjawat awam dan janganlah asyik Google sahaja untuk dapatkan idea yang baru yang kononnya boleh meningkatkan produktiviti penoreh atau rakyat secara amnya,” katanya.

Semalam, Teresa ketika menjawab di Dewan Rakyat berkata kerajaan mahu penoreh keluar menoreh ketika musim tengkujuh.

“Kita nak menggalakkan penoreh ini walaupun pada musim tengkujuh, mereka masih keluar untuk menoreh getah supaya mereka boleh dapat pendapatan,” katanya.

Namun kenyataan itu dibantah Datuk Seri Ahmad Maslan sebelum Teressa dapat menghabiskan ayatnya.

“Musim tengkujuh tak boleh menoreh menteri. Cawan getah itu penuh dengan air. Tak kan YB menteri tak tahu bab itu?,” katanya.

Artikel Berkaitan   5 Petua Mudah Kilatkan Barang Kemas Yang Kusam, Buat Sendiri Di Rumah

Selepas beberapa celahan dibuat wakil rakyat BN, Teresa menjawab dengan mengulas soal bantuan kepada penoreh pada musim tengkujuh yang dibangkitkan.

“Bantuan musim tengkujuh ini kerajaan tidak mampu dan tidak menggalakkan produktiviti. Di Jelebu ada penoreh yang amalkan ekonomi campuran.

“Mereka tanam nanas, hasilkan jus, ternak ikan serta tanam sayur yang menjana pendapatan lumayan setiap bulan. Kita cuma nak menggalakkan ekonomi campuran untuk pekebun kecil ini,” katanya.

Sementara itu, Isham mengulas soal ekonomi campuran itu dengan menyifatkan pengkhususan pekerjaan menjamin produktiviti.

“Dalam ekonomi ada sesuatu perkara asas yang dinamakan pengkhususan kerja. Adalah lebih produktif dan efisien jika seseorang itu mengkhususkan pekerjaannya kepada satu bidang kerana kekangan masa, sumber dan kemahiran yang menambah lagi produktiviti.

“Penoreh yang sudah lama menoreh tahu bagaimana cara untuk menoreh dan bila untuk mendapatkan hasil tertinggi berbanding menteri yang baru belajar cara menoreh daripada Google,” katanya – Sinarharian