Keberkesanan Vksin C0VlD-19 Turun, KKM Saran Ambil D0s PenggaIak Pula – KJ

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesih.atan (KKM) menya.rankan individu yang mendapat tarikh janji temu d0s penggaIak vksin C0VlD-19 untuk hadir bagi menerima sunt1kan tersebut.


Menteri Kesiha.tan Khairy Jamaluddin Abu Ba.kar berkata, ini susulan kadar keberkesanan vksin C0VlD-19 akan menu.run selepas beberapa bulan.

“Sebab itu PlCK (Program lmunisasi C0VlD-19 Kebangsaan) memberi d0s penggaIak.

“Pemberian d0s penggaIak yang berbeza dari d0s asal dilaksana di banyak negara. Di Chile, d0s penggaIak Pf1zer kepada penerima Sin0vac meningkatkan keberke.sanan sehingga 95%,” katanya melalui ciapan di Twitter, pada Isnin.

MenguIas lanjut, Khairy yang juga ahli Parlimen Rembau itu berkata, pemberian d0s penggaIak adalah strategi perlindungan yang penting terutamanya dengan pembukaan sektor ekonomi dan sosi4l.

“Jika anda menerima janji temu untuk d0s penggaIak, KKM menyarankan anda hadir dan menerima ‘b0oster sh0t’ untuk C0VlD-19,” ujarnya.

Kata Khairy, buat masa ini vksin Pf1zer-Bi0ntech telah diluluskan untuk penggunaan d0s penggaIak bagi penerima vksin Pf1zer dan Sin0vac.

“Kami juga sedang menilai k0mbinasi lain, untuk keseIamatan dan keberkesanan dan akan mengumumkannya dalam beberapa minggu akan datang,” jelasnya.

Individu yang berusia 40 tahun ke atas dan mempunyai k0morbiditi telah mula mendapatkan d0s penggaIak atau b0oster sh0t.

Orang ramai akan menerima tarikh janji temu menerusi aplikasi MySejahtera.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: astro awani