1 Liter RM41,000, Berkesan Rawat Kanser, Gout, Alahan Gatal, Merawat resdung…Ramli Harun Jana Pendapatan Lumayan Tanam Gaharu

KUALA LUMPUR: “Harga sebotol pati minyak gaharu bersaiz 12 milimeter (mm) boleh mencecah RM500 manakala bagi satu liter berharga RM41,000. Memang mahal kerana proses mengekstrak pati minyaknya bukan mudah.


“Biarpun mahal, tetapi permintaan sentiasa ada terutama dari negara Asia Barat. Cuma, masalahnya bekalan masih tidak mencukupi,” kata Ramli Harun, 67, usahawan minyak gaharu yang memiliki pengalaman selama 20 tahun dalam bidang itu.

Katanya, untuk mendapatkan ekstrak minyak gaharu berkualiti pokoknya perlu dicederakan menggunakan teknik tertentu atau disuntik bahan dipanggil inokulasi.

KUALA LUMPUR 16 OKTOBER 2018. Ramli Harun menunjukkan pati minyak gaharu yang siap diproses. NSTP/EMAIL

PROSES untuk mendapatkan teras dan kayu minyak.
“Lebih lama pokok ini sakit atau dijangkiti penyakit, maka kualiti minyaknya nanti menjadi lebih tinggi. Jika pokok lain memberi hasil apabila batangnya sihat, tetapi berbeza pula dengan pokok ini.

“Suntikan inokulasi biasanya dilakukan selepas pokok mencapai usia matang lima hingga 10 tahun ke atas dan mempunyai ukuran lilit pokok sekurang-kurangnya 15 sentimeter.

“Lubang selebar enam inci akan ditebuk pada batang pokok untuk menyuntik inokulasi. Jumlah lubang ditebuk bergantung kepada kelebaran dan tinggi pokok,” katanya ketika ditemui di Hutan Kampung, Alor Setar, Kedah.

Ramli berkata, selepas setahun disuntik inokulasi, gaharu sudah terbentuk dan boleh ditebang untuk proses seterusnya iaitu mengekstrak pati minyak gaharu.

KUALA LUMPUR 16 OKTOBER 2018. Proses memasukkan suntikan ubat yang dibuat khas ke dalam pokok gaharu yang sudah ditebuk. NSTP/EMAIL

PROSES memasukkan suntikan ubat yang dibuat khas ke dalam pokok gaharu yang sudah ditebuk.
“Karas dalam batang pokok yang diserang penyakit akan menyebarkan sejenis minyak bagi melindungi bahagian terjejas dan lama-kelamaan akan membentuk gaharu.

“Ada dua kaedah digunakan untuk mencederakan pokok bagi mendapatkan hasil antaranya melalui teknik semula jadi (dipanah petir atau ditimpa pokok lain), menakik, mengikat batang menggunakan dawai atau suntikan inokulasi.

“Kaedah yang saya gunakan untuk cederakan pokok ini dinamakan inokulasi dan sudah terbukti dapat menghasilkan gaharu dengan cepat serta berkualiti,” katanya.

Menurutnya, penghasilan gaharu menerusi proses inokulasi adalah 90 peratus lebih berkesan berbanding kaedah semula jadi.

Jelasnya antara bahan digunakan bagi teknik inokulasi adalah gula merah, air gaharu dan beberapa bahan mentah organik lain.

Berikutan kekurangan stok Ramli terpaksa mendapatkan bekalan daripada pengusaha lain semata-mata mahu memenuhi permintaan daripada pelanggan.

KUALA LUMPUR 16 OKTOBER 2018. Proses untuk mendapatkan teras dan kayu minyak. NSTP/EMAIL

Beliau berkata, ramai petani menanam pokok berkenaan namun majoriti tidak tahu batangnya perlu dicederakan bagi mempercepatkan proses pembentukan gaharu.

“Akibat salah faham ramai yang fikir hanya dengan menjual batang pokok ini mereka boleh dapat untung berganda. Berikutan itu mereka tidak mendapat hasil meskipun sudah menunggu lama.

“Setiap bulan kami dapat menghasilkan hanya dua liter setengah pati minyak sedangkan permintaan amat tinggi,” katanya yang mempunyai tiga kilang memproses minyak gaharu di Langkawi dan Alor Setar.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 29 Disember 2018 @ 7:48 AM Via Harian Metro

Keistimewaan gaharu

Pengusaha gaharu di negara kita boleh dibilang dengan jari kerana tidak ramai yang berani mengambil risiko walaupun diketahui hasilnya mampu memberi pulangan lumayan.

Hakikatnya, tidak sabar menuai hasil adalah punca utama kebanyakan orang kita tidak berani menceburi projek itu.

Namun, pemilik Mayldha Gaharu, Ryan Abu Bakar yang berpangkalan di Kampung Tambak Paya, Melaka berjaya membuktikan setiap kesabaran pasti membuahkan hasil lumayan.

Selepas setahun dua bulan, Ryan Abu Bakar, 59, atau lebih mesra disapa Pak Ryan boleh tersenyum lebar menikmati hasil teras gaharu dengan menjadikannya pelbagai jenis produk.

Pak Ryan yang dibantu ahli keluarganya bekerjasama menghasilkan produk berasaskan teras dan kayu minyak gaharu untuk dipasarkan ke seluruh negara.


PROSES mendapatkan teras gaharu.
Sebelum ini, Pak Ryan terlebih dahulu menuai daun pokok gaharu sebagai teh dan kopi selepas setahun menanam pokok itu.

Sekarang ini, giliran teras dan kayu minyak gaharu pula dituai dan diproses untuk mengeluarkan produk air suling, minyak wangi, sabun, syampu, losen, teh dan kopi.

Menurut Pengarah Perladangan Mayldha Gaharu Ariffin Mat Noor, proses pertama untuk mendapatkan teras dan kayu minyak gaharu adalah menebang dan meracik kayu minyak hingga nampak teras di bahagian dalam batang pokok gaharu.

“Kami memanggil proses ini ‘mencuci’ kerana perlu mengikis kayu minyak secara manual untuk mendapatkan teras di bahagian tengah. Jika bernasib baik, kami menemui teras yang mempunyai reka bentuk luar biasa nilainya boleh mencecah RM4,300 hingga RM5,800 sekilogram.

“Bagi tuaian kali pertama ini, kami menebang lima batang pokok gred B jenis Mallacencis dan Subintegra untuk dijadikan sampel contoh kepada pengusaha gaharu lain,” katanya.


ARIFFIN menunjukkan proses Inokulan bagi mendapatkan teras gaharu.
Proses seterusnya, kayu minyak yang dikikis tadi dimasukkan ke dalam mesin untuk dikisar dan terus dimasak di atas dapur khas selama tujuh hari.

“Kayu minyak yang dihancurkan tadi dimasak bagi proses pengasingan minyak gaharu dan air suling. Proses ini akan berjalan tanpa henti selama 24 jam hingga tujuh hari.

“Selepas selesai proses pengasingan, serbuk kayu gaharu akan ditapis dengan air dan dijemur untuk dijadikan setanggi atau dijual dengan harga RM1,800 sekilogram.

“Sebatang pokok gaharu boleh menghasilkan 10 kilogram (kg) serbuk kayu minyak dan 48 mililiter (ml) minyak pati gaharu,” kata Norul Rasyidi Muhammad Nasardin merangkap pengarah pengeluaran Mayldha Gaharu itu.


NORUL Rasyidi menunjukkan proses membuat air suling.
Kata Norul Rasyidi, minyak wangi gaharu dihasilkan menggunakan pati minyak gaharu yang sudah diasingkan tadi.

“Campuran minyak wangi gaharu diproses sendiri dengan setitik pati gaharu saja sementara harumannya kekal lebih 20 jam sehari.

“Mengikut harga pasaran, minyak wangi gaharu dijual RM100 untuk 1ml. Selain menghasilkan minyak wangi, setitik pati gaharu juga boleh dijadikan makanan tambahan.

“Namun pembeli diminta berhati-hati kerana wujud pati minyak gaharu beracun dan bagi memastikan ia tidak beracun, pati minyak yang dijual tidak berbau hangit. Sementara air suling yang diasingkan daripada pati minyak gaharu itu bermanfaat menghindarkan penyakit kanser, gout, alahan gatal dan paling berkesan merawat resdung,” katanya.


RYAN menunjukkan pati teras minyak gaharu.
Selain minyak wangi, Mayldha Gaharu turut menghasilkan beberapa produk lain yang dikendalikan sepenuhnya isteri Pak Ryan iaitu Eddith Maylody Mansor merangkap pengarah projek kosmetik.

Menurut Eddith Maylody, dia bertanggungjawab menghasilkan produk sabun, lulur, minyak urut, syampu, losen dan banyak lagi produk berasaskan pati minyak gaharu.

“Bagi proses membuat sabun, saya mencampurkan pati minyak gaharu, sabun dan bahan pepejal yang mengandungi minyak kelapa dara untuk dimasak selama beberapa minit di dalam ketuhar gelombang mikro atau periuk selama 15 minit.

“Kemudian, proses pembekuan memakan masa enam jam dan sudah sedia untuk proses pembungkusan. Adunan sebanyak 10kg ini boleh menghasilkan 200 buku sabun dan khasiatnya mampu menghindarkan pertumbuhan jerawat, jeragat dan melicinkan kulit muka.


NORUL Rasyidi menunjukkan Bakhoor Pen yang mengeluarkan aroma daripada serbuk teras gaharu.
“Sementara proses menghasilkan teh dan kopi pula berasaskan 100 peratus daun gaharu tanpa campuran bahan kimia. Bagi proses ini, saya memetik daun gaharu dan menghancurkannya hingga menjadi serbuk sebelum dimasukkan ke dalam ketuhar panas untuk dikeringkan serta membunuh bakteria,” katanya.

Katanya, proses menghasilkan kopi juga sama cuma mereka menambah kopi luak yang diimport dari Indonesia. Kopi dan teh gaharu membantu merendahkan tahap kolesterol, mengurangkan toksik dalam badan, masalah pelawasan atau masalah insomnia.

“Semua produk dihasilkan menggunakan bahan utama iaitu pati minyak gaharu,” katanya.


ANTARA produk keluaran Mayldha Gaharu.
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 5 January 2018 @ 10:11 AM