Petua Turun-Temurun Dapat Ubat Senggugut Dan Tekanan Darah, Ini Khasiat Air Rebusan Serai Dan Halia Ni.

Mencegah lebih baik daripada mengubati. Tak gitu? Ramai yang tahu pepatah tu tapi tak beramal. Sebenarnya bukan susah pun nak buat. Cuma nak istiqamah tu yang payah kan. Hari ni kami nak kongsikan kepada anda khasiat air rebusan serai dan halia ni.

  1. Mengatasi masalah perut

Teh serai mampu mengatasi gangguan pencernaan, [email protected] perut, perut berangin, kejang usus dan cirit birit. Serai membantu mengurangkan angin dalam usus sekaligus mencegah pembentukan gas berlebihan.

  1. Melegakan senggvgut

Untuk wanita yang mempunyai masalah senggvgut. Cuba amalkan meminum teh serai setiap pagi ketika datang bulan, bukan sahaja sengvggut, malah rasa mual juga akan tutut hilang.

  1. Agen pencegah knser

Setiap 100 gram serai mengandungi anti oksidan pencegah knser. Elemen semulajadi yang terdapat dalam serai dipercayai boleh mematikan sel knser aktif tanpa mer0sakkan sel sihat.

  1. Menurunkan tekanan [email protected]

Serai juga banyak dimanfaatkan untuk mengurangkan tekanan [email protected] serta merangsang peredaran [email protected] Dengan mengambil minuman yang mengandungi serai setiap hari, ia sangat membantu dalam menurunkan hipertensi.

Buat yang over STRESS tuu…. boleh lah minum. Mudah-mudahan dapat mengurangkan stress.

  1. Sebagai diuretik

Serai juga diketahui berkhasit sebagai diuretik, meredakan kejang-kejang otot dan anti-rematik. Salah satu cara memanfaatkan serai adalah dengan cara merebusnya untuk mengatasi gejala batuk. Sebanyak 5 gram akar serai dicuci, direbus dengan 1 gelas air selama 15 minit. Lalu air rebusan serai tersebut diminum. Bolehlah diamalkan dua kali sehari.

  1. Detoksifikasi

Jika anda ingin tahu, serai mempunyai elemen yang bertindak sebagai detoksifikasi. Serai dapat membantu anda melancarkan pembuangan air kecil sekaligus membersihkan organ pencernaan, hati, pankreas, pundi kencing dan buah pinggang.

  1. Meningkatkan kadar metabolisme

Halia juga dapat meningkatkan metabolisme dan [email protected] kal0ri kerana sel tubuh harus mengeluarkan tenaga ekstra hingga 20 peratus untuk mengolahnya. Khasiat lain halia ialah meningkatkan suhu tubuh hingga merangsang mekanisme [email protected] lemak dalam tubuh.

Cara penyediannya:

  • 3 batang serai – di ketuk
  • 3 inci halia – di ketuk
  • Air dalam 1 litter
  1. a) Masukkan kesemuanya dalam periuk, masak atas dapur @pi sederhana. Perlahankan @pi, masak dalam 1jam hingga air bertukar colour ala-ala tea-o.
  2. b) Sejukkan dan sedia diminum. Sejuk pun sedap! Simpan dalam peti sejuk.

Minum setiap pagi atau malam.

kredit soya lemon viral