Ramai Orang Makan Isi Limau Tapi Buang Kulitnya, Rupanya Banyak Sangat Manfaat!

Buah limau mempunyai rasa manis dan masam serta kaya dengan pelbagai nutrisi seperti vitamin C, kalsium, serat, karbohidrat dan antioksidan.

Ia juga membantu meningkatkan ketahanan tubuh, menjaga kesihatan kulit, menurunkan kolesterol, melancarkan penghadaman serta menguatkan tulang dan gigi.

Tahukah anda? Kulit limau mempunyai manfaat yang boleh digunakan di rumah anda.

Antara kelebihan kulit limau adalah;

#1 – Membersihkan besi dan keluli

Minyak semula jadi yang terhasil dalam kulit jeruk dapat menghilangkan kotoran dan memberi kilauan pada material besi atau keluli.

Anda hanya gosokkan kulit limau pada paip air atau bahan besi yang lain dan bilas dengan air.

#2 – Hilangkan bau busuk peti ais

Kulit limau akan bertindak sebagai pewangi semulajadi serta menjaga kualiti udara di dalam peti ais untuk mengekalkan bau segar.

Anda perlu potong kulit limau menjadi kecil dan campurkan dengan serbuk penaik dalam mangkuk dan letakkan mangkuk itu di dalam peti ais.

#3 – Bersihkan lantai

Anda boleh mencampurkan kulit limau dalam larutan cuka bagi membantu mengurangkan bau tajam cuka dan menambah daya pembersih kerana ia mengandungi asid sitrit.

#4 – Membersihkan ketuhar gelombang mikro

Kulit limau juga mampu membersihkan ketuhar gelombang mikro anda dengan masukkan kulit limau ke dalam mangkuk berisi air, lalu letakkan dalam alat tersebut selama dua minit.

Ia dapat menanggalkan sisa makanan yang melekat dalam microwave.

#5 – Menghalau nyamuk dan serangga

Anda boleh menggunakannya sebagai ubat membasmi serangga dalam rumah terutamanya bahagian dapur.

kredit era

Artikel Berkaitan   “Jangan Beli Cili Yang Datang Daripada Vietnam” Ini Puncanya Kerajaan Meminta Semua Pihak Berhati-Hati