Selalu Rambut Gugur Masa Mandi, Ini 5 Sebab Yang Mungkin Menjadi Punca Sebenar

Semakin kita dewasa, semakin banyak masalah yang boleh berlaku kepada badan kita. Antara masalah yang paling selalu menjadi punca kepeningan kepala masyarakat dewasa ialah keguguran rambut. Kadangkala sudah banyak duit kita laburkan untuk menyelesaikan masalah keguguran rambut ini, tetapi malangnya ia tetap gugur seperti gugurnya daun kuning ketika musim luruh.

Berikut dikongsikan antara punca-punca keguguran rambut. Mungkin kalau kita cuba betulkan perkara di bawah ini, masalah keguguran ini akan berkurang. Tak perlu lagi kita sapu lantai bilik tidur kita yang penuh dengan rambut-rambut kita yang berharga itu.

  • Kesan sampingan ubatan

Setiap kali kita diberikan ubat oleh doktor, sangat penting sebenarnya untuk kita meneliti kesan sampingan ubat-ubatan tersebut. Ada kemungkinan keguguran rambut merupakan kesan sampingan ubatan tersebut. Antara ubatan yang mungkin mempuynyai kesan sampingan ini adalah ubat mencairkan darah, ubatan untuk jerawat yang tinggi dengan vitamin A dan beberapa yang lain.

  • Anda baru melahirkan anak

Ketika anda hamil, hormon di dalam badan anda menolong untuk menguatkan rambut dan menghalang daripada keguguran lebih sedikit daripada biasa. Hal ini menyebabkan, jika anda perasan, para ibu yang mengandung mempunyai rambut yang sihat dan lebat.

Sejurus selepas bersalin, hormon-hormon tersebut tidak lagi dihasilkan oleh badan anda dengan begitu banyak. Jadi rambut anda akan mulai gugur. Jangan risau, keseimbangan hormon anda akan kembali normal dalam tempoh 3-6 bulan mendatang.

  • Badan anda kekurangan zat besi.

Zat besi menolong dalam memastikan rambut anda sihat dan kuat. Sekiranya anda tidak cukup zat besi, kekuatan rambut anda juga akan merudum. Sekiranya kandungan zat besi anda berkuranga, terdapat simptom-simptom lain yang boleh menjadi penanda. Antaranya ialah kuku yang tidak sihat, kesesakan nafas, kelemahan, dan degupan jantung yang kencang.

  • Stressss!

Kadangkala, tekanan dan tahap stres yang tinggi juga boleh menyebabkan and keguguran rambut. Dalam situasi ini, sistem imunisasi badna kita akan menyerang badan kita sendiri dan menyebabkan folikel rambut untuk menjadi terjejas.

  • Kekurangan protein

Badan yang kekurangan protein kan mencari jalan untuk menjimatkan penggunaannya. Hal ini termasuk menghentikan pertumbuhan rambut. Sekjiranya perkara ini berlanjutan untuk beberapa bulan, ia akan menyebabkan keguguran rambut.

Sumber: WebMD