“Walaupun Namanya Ikan Budu, Tapi Tidak Setitik Pun Budu Diletakkan” Tak Menang Tangan Pelanggan Datang, Ini Sebab Utama Namanya Ikan Budu

TUMPAT – Ikan budu di Kelantan yang hanya diproses ketika musim tengkujuh sahaja sebenarnya langsung tidak menggunakan budu atau sos bilis.

Ikan tersebut sebaliknya dipanggil ikan budu berikutan cara pembuatannya yang menyerupai proses penghasilan budu.

Pengusaha ikan budu, Nur Syamsita Husin dari Kampung Tanjung Kuala berkata, cara pemprosesan ikan budu juga melalui kaedah sama memproses budu iaitu perlu diperam selama lima hingga enam bulan.

“Paling penting ikan perlu dibersihkan dengan teliti sebelum dimasukkan ke dalam tong yang berisi garam kasar dan asam keping secara berlapis-lapis.

Pucuk daun gemunggal yang enak dicampurkan ke dalam adunan telur dadar bersama isi ikan budu.

“Garam itu kemudian ditabur ke atas ikan sehingga tertimbus dan dibiarkan di dalam bekas tertutup selama lima hingga enam bulan,” katanya ketika ditemui.

Menurut wanita berusia 39 tahun itu, jenis ikan juga penting bagi memastikan keenakan ikan budu dan ikan yang sesuai ialah ikan selar, cencaru, kembung dan ikan tongkol.

Ikan budu berbeza

Ikan budu juga berbeza dengan ikan bekok, ikan masin atau ikan-ikan lain dari segi proses penghasilannya.

“Ketika proses peram tersebut perlu dipastikan penutup bekas berisi ikan itu rapat bagi mengelakkan dihinggapi lalat kerana boleh menyebabkan ikan berulat.

“Proses peram ikan budu biasanya mula dilakukan antara Mac atau April bagi membolehkan ikan itu sedia dijual pada musim tengkujuh,” katanya.

Penduduk yang menggemari ikan budu yang dihasilkan Nur Syamsita dan tidak pernah melepaskan peluang untuk mendapatkannya setiap kali musim tengkujuh.

Nur Syamsita berkata, pelbagai cara memasak ikan budu bergantung kepada selera penggemar, ada yang mencampurkan ke dalam adunan telur dadar serta pucuk daun remunggai.

Artikel Berkaitan   Suami Ditakdirkan Mati Awal, Tanggungjawab Besarkan Anak-Anak Bukan Pada Isteri Seorang. Ini Pihak Yang Terlibat

“Kebiasaan pada musim tengkujuh saya tidak menang tangan memenuhi permintaan pelanggan yang mahu ikan budu.

“Harganya dijual antara RM20-RM30 sekilogram bergantung kepada jenis ikan dan saiznya. Ikan budu boleh membangkitkan selera apabila dimakan bersama nasi panas ketika cuaca sejuk musim banjir,” katanya.