Gadis Ini Dihalang Menyertai Pertandingan Lumba Lari Gara-Gara Berhijab, Penganjur Beri Alasan Tidak Munasabah

OHIO – Seorang gadis terkejut apabila penyertaanya dalam larian maraton dibatalkan gara-gara berhijab.


Noor Alexandria Abukaram, 16, memasuki acara maraton di sekolah tinggi Sylvania Northview dan berjaya tiba di garisan penamat, namun penyertaannya dibatalkan kerana dia tidak menghantar borang kebenaran untuk berhijab kepada pihak penganjur iaitu Persatuan Atlet Sekolah Tinggi Ohio (OHSAA).

Menurut gadis itu, dia tidak menyedari namanya telah digugurkan daripada acara maraton.

“Saya tidak tahu nama digugurkan, malah berjaya melepasi garisan penamat sejauh 5 kilometer dengan rekod 22 minit 22 saat. Apa yang berlaku ini sungguh mengecewakan,” katanya sebak.

Dia juga sukar untuk menerima alasan pihak penganjur kerana memakai hijab adalah satu kewajipan buatnya.

“Tudung adalah sebahagian daripada hidup saya dan jika mereka meminta saya membuka tudung jika mahu menyertai maraton, ia adalah satu tindakan yang sangat memalukan,” katanya.

Noor Alexandria memasuki acara maraton di Sekolah Tinggi Sylvania Northview dan berjaya tiba di garisan penamat namun penyertaannya dibatalkan.

Sementara itu, wakil OHSAA dalam satu kenyataan berkata, peserta berhijab perlu mengemukakan borang kebenaran untuk berhijab ketika menyertai pertandingan.

Bagaimanapun, amat malang buat Noor Alexandria apabila dia tidak menyerahkan apa-apa borang, sekali gus melanggar tatacara pemakaian pertandingan. – Agensi