Telinga Sering Merasa Dicakar-Cakar, Doktor Ingatkan Kepada Kita Jangan Lakukan Perkara Ini

Seorang lelaki dari Guangdong, China sebelum ini mengadu sering terdengar bunyi seakan-akan sesuatu sedang mencakar dari dalam telinganya


Selepas tidak lagi tahan dengan gangguan bunyi seperti itu, lelaki yang hanya dikenali dengan nama He, segera bertemu pakar ENT dari Xiangzhou People Hospital di Zhuhai, China untuk membuat pemeriksaan.

Doktor yang merawat He ketika itu, Dr Yi Changlong akhirnya menemui seekor lipas duduk dalam telinga pesakitnya itu, namun tidak terkejut kerana dalam masa tujuh jam ada tiga pesakit yang hadir kepadanya dengan masalah yang sama.

Menurut laporan, lelaki itu tidak dapat tidur dengan lena pada malam sebelumnya sambil merasa sakit pada telinga dan terdengar bunyi mencakar.

Dr Yi yang berjaya mengeluarkan lipas dari dalam telinga He juga mendapati terdapat kesan koyakan pada gegendang telinga lelaki berkenaan. Beliau juga menasihatkan agar orang ramai tidak cuba untuk mengorek bendasing dari dalam telinga dengan cara sendiri kerana khuatir ia akan menyebabkan masalah lebih serius kepada organ dalam telinga.

kredit era