Petua Menghilangkan Blackhead Menggunakan Susu Dan Serbuk Buah Pala

Blackhead adalah salah satu masalah yang sering merimaskan kita. Ia boleh merencatkan penampilan seseorang dek kerana bintik-bintik hitam yang muncul pada hidung dan sekitar kawasan pipi.

Apabila kulit anda menghasilkan sebum atau minyak yang banyak, reaksi kimia yang melibatkan melanin akan berlaku sekali gus menyebabkan bintik-bintik pada wajah anda berwarna hitam.

Ramai orang yang cuba menghilangkan blackhead dengan menggunakan pelbagai jenis produk ‘mask’ tetapi ianya sedikit menyakitkan. Apa yang ramai tidak tahu, salah satu kaedah terbaik dalam menghilangkan masalah ini adalah dengan menggunakan susu dan buah pala.

Susu mengandungi asid laktik yang boleh menghapuskan sel-sel kulit mati manakala buah pala pula mampu berfungsi sebagai agen penggosok yang boleh menanggalkan bintik hitam dan menjadikan kulit anda lebih mulus serta lembut.

Teruja untuk mencuba kaedah ini? Anda hanya perlukan:

Bahan-Bahan:

1 sudu besar serbuk buah pala
2-3 sudu besar susu
Mangkuk kecil
Sudu atau garfu
Cara membuatnya:

Campurkan serbuk buah pala dan susu sehingga menjadi seperti pes.
Sebelum disapukan pes ini ke muka, cuci dahulu muka anda.
Keringkan muka anda dan sapukan pes ini dalam pergerakan membulat.
Jangan gosok wajah anda terlalu kasar bagi mengelakkan kulit muka anda menjadi pedih.
Gosok lembut selama tiga ke lima minit dan cuci dengan air suam.
Itu sahaja! Anda pasti akan memperoleh kulit yang lembut dan berbau segar! Jangan lupa mencubanya dan berikan komen anda tentang keberkesanan kaedah ini.

Video:

Sumber: petuaibu

Artikel Berkaitan   Kalau Anda Letih Tapi Sukar Lelapkan Mata, Itu Tanda-Tanda Anda Sedang Kemurungan, Jangan Ambil Leka!